Predstavljanje knjige Rastka Močnika “Spisi o suvremenom kapitalizmu”

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na predstavljanje knjige Rastka Močnika “SPISI O SUVREMENOM KAPITALIZMU”, koje će se održati u petak, 21. aprila 2017. u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, sa početkom u 19 časova.

Učestvuju:
- Srećko Pulig, prevodilac i urednik novina Novosti, Zagreb;
- Jovan Čekić, redovni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, Beograd;
- Rade Pantić, docent na Fakultetu za medije i komunikacije, Beograd;
- Rastko Močnik, autor knjige.

Razgovor vodi: Marko Đorđević, doktorand na Fakultetu za medije i komunikacije, Beograd.

Tekstovi u knjizi „Spisi o suvremenom kapitalizmu“ trude se da teorijski konzistentno i politički relevantno raspravljaju o gorućim pitanjima sadašnjosti. Proizlaze iz teorijske spoznaje da dugi sistemski kapitalistički ciklus, koji je počeo u drugoj polovini 19. veka, završava u konačnoj krizi. Upravljaju se prema političkom stanovištu da moramo izraditi strategiju izlaska iz kapitalizma, jer ni moguće pokretanje novog ciklusa, ni mogući automatski raspad sistema ne obećavaju čovečanstva vrednu budućnost.

Teorijska i politička dimenzija ukrštaju se u „ideološkim oblicima u kojima ljudi“, kako piše Marks, „postaju svesni konflikta“ svoje epohe i bore se. Teorija deluje u dve dimenzije, obe povezane s „ideološkim oblicima“. S jedne strane, teorija ideološkoj svesti epohe omogućava da postane praktična svest, da počne aktivno posezati u protivrečja svoga vremena. Taj deo teorijske produkcije prema tome je negativan, čak destruktivan. Uništava, demistifikuje ideološke mehanizme pomoću kojih se sistem održava i obnavlja: uključivo sa spontanim ideologijama u sistem zarobljenih iskorišćavanih i zatiranih masa. Ali, istovremeno s razotkrivanjem lažnosti ideoloških iluzija, ona pokazuje i kako te utvare doprinose održavanju i obnavljanju eksploatatorskog sistema. Teorija pokazuje kako se spontane ideologije uključuju u logiku sistema.

U tome je druga strana teorijskog rada: konstatira i prikazuje logiku sistema. Ta je strana teorijske proizvodnje konstruktivna: proizvodi problemsko polje u kojem je moguće shvatiti delovanje sistema, uključujući i ideološke mehanizme pomoću kojih se sistem održava i obnavlja. Obe strane teorije – destruktivna i konstruktivna – događaju se istovremeno, budući da teorija otklanja ideološki diskurs tako što ideološko problemsko polje ideoloških pojmova nadomešćuje teorijskom problematikom, koju organizuje pomoću teorijskih koncepata.

Knjiga je objavljena u izdanju Arkzina, Aktiva i Srpskog narodnog veća, u Zagrebu.